3 op Reis (BNNVARA) is een reisprogramma waarin verschillende presentatoren de hele wereld zien. Tijdens deze reizen nemen ze de kijker mee naar de meest avontuurlijke, relaxte, adembenemende en bijzondere bestemmingen. 3 op Reis informeert, inspireert en verbindt. Daarnaast probeert het programma ook een blik op het ‘nieuwe reizen’ te werpen. Reizen met net iets meer aandacht voor mens, natuur en milieu.

‘We geven het toe: het meest duurzame wat we als reisprogramma kunnen doen, is helemaal géén reisprogramma maken. Maar dat zou zonde zijn. Wij geloven dat de wereld zien je horizon verbreedt en dat reizen mooi en kostbaar is. Reizen brengt mensen op de wereld dichter tot elkaar. Het zorgt voor meer tolerantie en begrip. Reizen zorgt ervoor dat je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde wereld weer door andere ogen gaat zien. Daarnaast is onze planeet natuurlijk adembenemend mooi. Mensen zullen altijd blijven reizen, dat zit in de aard van het beestje. Ook per vliegtuig, dat kan je niet tegenhouden en dat willen wij ook helemaal niet. Maar je kunt als reiziger wél bewuste keuzes maken. Want elke keuze die je maakt, heeft een directe impact op je omgeving en de mensen die er wonen.
Zelfs binnen de gekte van de reisindustrie – want dat is het inmiddels geworden – kan je die bewuste keuzes maken. En dat laten we met 3 op Reis graag zien. Met ons reismerk hopen we kijkers aan te sporen duurzamer op reis te gaan en inspiratie te geven over de manieren waarop dat kan’.

Hoe pakken ze dat aan?

In de programmering en op de website laat 3 op Reis zich inhoudelijk uit over klimaatverandering en duurzaamheid. Ze proberen de kijker te inspireren en te informeren over ‘anders’ reizen. Dat doen ze door rubrieken te maken over bestemmingen dichterbij huis (binnen een straal van vijf uur reizen van Utrecht) en extra veel duurzame reistips te geven. Deze duurzame inhoud is terug te vinden in de reguliere afleveringen, maar ook online; op de website heeft 3 op Reis een speciaal kopje waar je al deze content kunt vinden.

Dichter bij huis & alternatieven

3 op Reis laat in de afleveringen een reis zien die dichter bij huis is. De presentator reist naar een bestemming in Nederland of net daarbuiten. Zónder te vliegen. Zo hoopt het programma mensen aan te sporen om lekker op avontuur te gaan in eigen land. Om dat ticket met goedkope prijsvechter eens links te laten liggen en de boot te pakken naar Vlieland, de trein naar Oostende of de auto naar Baie de Somme.

Ook reizen ze vaker met de trein. Zo maakt een presentator dit seizoen een lange treinreis dwars door Europa. Dit bespaart zeven tot elf keer zoveel CO2 als je dezelfde reis met het vliegtuig doet en twee tot vier keer zoveel als je dezelfde reis per auto maakt

Het programma probeert tijdens de reizen tevens de grote ketens links te liggen en te kiezen voor homestays. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de lokale inwoners. Hetzelfde geldt voor het steunen van (non-profit) organisaties die natuurgebieden beschermen.

Duurzame reistrends

Verder besteden ze bewust aandacht aan hoe je het reizen zo duurzaam mogelijk kan aanpakken. 3 Op Reis legt uit waar je het beste kan slapen en eten, welk vervoersmiddel je het beste kan gebruiken, wat je het beste mee kan nemen en wat niet enzovoorts.

In de zomer van 2020 zendt het programma acht speciale afleveringen uit waarin ze ingaan op duurzame reistrends. Zo maken ze een roadtrip met een elektrische auto door laadpaal-liefhebbend Estland. En reizen ze weg van de bewoonde wereld naar Isle of Egg; een Schots eiland waarop een aantal bewoners geheel zelfvoorzienend leeft. En nadat bedrijven als Uber en AirBnB zo slecht in het nieuws zijn gekomen, gaat het reisprogramma op onderzoek uit hoe andere deelplatformen wél je reis (en de lokale gemeenschap) kunnen verrijken.

Tot slot verstuurt 3 op Reis wekelijks een nieuwsbrief, waarin ze naast nieuws ook achter-de-schermen anekdotes, groene reistips en reisinspiratie dichtbij huis delen.

Een goed voorbeeld van hoe duurzame inhoud te verweven als content in je programma, maar ook hoe deze content in beeld kan brengen en te delen met de kijkers.

Groene productie

Naast dat 3 op Reis in de programmering letterlijk laat zien hoe klimaatvriendelijker te reizen, werken zij achter de schermen ook aan een duurzamer bestaan. Op reis probeert de crew geen gebruik meer te maken van flesjes water en vegetarisch te lunchen. Ook wordt er zo min mogelijk te printen en probeert het team zoveel mogelijk digitaal te werken. Zo worden de productieboeken, met veel achtergrondinformatie, niet meer geprint meegenomen op reis. Tot slot heeft het team een gedetailleerde berekening gemaakt van de CO2-uitstoot van dit seizoen, om op basis van die informatie de uitstoot ruim te kunnen compenseren.