Hoe maak je een duurzaam decor?

Het belangrijkste uitgangspunt bij het inrichten van de studio en het ontwerpen van het decor was volgens producer Anneke Edelman het terugbrengen van afvalproductie en het zo min mogelijk gebruik maken van opslagruimte voor de decorstukken. Heel logisch eigenlijk: waarom zou je een gigantisch decor in een dure opslagruimte bewaren voor het grootste gedeelte van het jaar, of voor één seizoen objecten laten bouwen die je daarna weggooit.

Steiger

Als basis voor het decor is gekozen voor een steiger. Gewoon zo’n steiger die bouw- en schilderbedrijven dagelijks gebruiken. Dit resulteert in een stellage waar de rest van de decorstukken eenvoudig aan kunnen worden bevestigd. Bovendien kun je de steiger helemaal uit elkaar halen en in een fractie van de ruimte opslaan die je voor een ‘vast’ decor nodig zou hebben.
Volgens Edelman was het eerst de bedoeling dat ze de steiger zouden huren om helemaal niks te hoeven opslaan, maar dit was in de praktijk niet mogelijk. De rode steigerbuizen de die ontwerper wilde gebruiken waren heel moeilijk te vinden en moesten uiteindelijk worden aangeschaft in plaats van gehuurd.

Inflatables

Boven de kandidaten van De Smerige Quiz hangen een vijftal opblaasorganen. Deze worden ook wel ‘inflatables’ genoemd en ze bieden een aantal voor de hand liggende voordelen: de opslagruimte is minimaal, het gewicht is laag, dus makkelijk op te bouwen én ze zijn eenvoudig te hergebruiken.

Rolstoelen

Wat ook opvalt als je de Smerige Quiz kijkt is dat het publiek op ziekenhuisbedden en rolstoelen zit in plaats van normale tribunes. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar het is ook duurzaam, want deze spullen huurt de productie van een nabijgelegen zorginstelling. Heel efficiënt dus, slimme zet!