Duurzame kerstcadeaus

De kerstperiode is een gezellige traditie, maar niet altijd even milieuvriendelijk. Samenkomen met je familie, cadeautjes en natuurlijk de kerstdiners. Vaak wordt er véél te veel eten ingekocht. Eén op de drie Nederlanders gooit met kerst liever eten weg dan dat zijn gasten iets te kort komen. En wist je dat in periode rondom kerst gemiddeld twee keer zo veel vlees gegeten wordt gegeten ten opzichte van andere periodes in het jaar? Daarnaast verwennen we onze naasten graag met mooie cadeaus. Hoe kan dit duurzaam?

Rond de kerstdagen, maar natuurlijk ook de rest van het jaar. Steeds meer mensen letten op duurzaamheid bij het aanschaffen van cadeaus. Je kunt kiezen voor tweedehands, groene en/of lokale producten. Wanneer je online winkelt, kun je soms ook kiezen voor leveringsopties met een lagere CO2-uitstoot, zoals een langzame verzending of ophalen in de winkel of bij een pakketpunt.

Kerstattenties bij de de omroepen

Met de feestdagen in het vizier verwachten we ook weer een jaarlijks kerstpakket van onze werkgevers. Kerstcadeaus zijn een geweldige manier om waardering te tonen aan medewerkers. Maar meer dan alleen de erkenning en waardering wil je als omroep ook laten zien dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Het geven van duurzame geschenken draagt eraan bij dat medewerkers geïnspireerd raken door een klimaatvriendelijke levensstijl.

Voor dit artikel hebben we bij diverse omroepen gepeild hoe hier invulling aan gegeven wordt. Een fysieke doos, een digitale bon of wellicht een combinatie van beiden?
We spraken de VPRO en EO, die hier weloverwogen keuzes in hebben gemaakt.

Bij de VPRO hebben medewerkers de optie gekregen om te kiezen uit verschillende vormen van een cadeau, zoals streekproducten van Local2Local; een kunstwerk; boeken; een donatie aan een goed doel; of géén cadeau. De keuzemogelijkheid zorgt er in principe voor dat mensen niet spullen krijgen die ze niet willen. Daarnaast zorgt de verscheidenheid aan opties er ook voor dat er voor iedereen wel iets tussen zit.

De EO houdt bij het bedenken van de kerstpakketten rekening met dat het zoveel mogelijk verpakkingsvrij is. Daarnaast gaat hun voorkeur uit naar producten die worden aangekocht via bijvoorbeeld het Leger des Heils, of bij leveranciers die lokale producten aanbieden. Het kerstpakket kan fysiek worden opgehaald op de redacties, maar aangezien het advies is om reizen te beperken, biedt de omroep ook de optie om het thuis te laten bezorgen. Voor de bezorgservice is er rekening mee gehouden dat de kratten waarin het kerstpakket wordt verzonden stapelbaar zijn, zodat deze zo weinig mogelijk ruimte in beslag nemen.

Wat maakt een cadeau duurzaam?

De definitie van de term ‘duurzaam’ is breed te interpreteren, maar het betreft doorgaans geschenken die in een van de volgende categorieën vallen:

  • Het product gaat lang mee en is gemaakt van milieuvriendelijke, gerecyclede of hergebruikte materialen
  • Het geschenk bestaat uit lokale,biologische producten
  • Het product is mensvriendelijk gemaakt, dus de mensen die het hebben geproduceerd hebben onder goede omstandigheden gewerkt
  • Het product bevat geen schadelijke stoffen. Hierdoor worden mensen, dieren en planten niet ziek en blijven ze lang leven.

Pakketjes afleveren

In een tijd wanneer reizen wordt afgeraden om de kans op coronabesmettingen te verkleinen zijn we helaas meer afhankelijk van de pakketbezorging. Maar ook hier kan de CO2-uitstoot beperkt worden. Denk daarbij aan de mogelijkheid om het pakket zelf op te halen bij een pakketpunt, mits je dat lopend of met de fiets doet natuurlijk. Als meer mensen hun online aankopen naar een afhaalpunt laten sturen in plaats van naar huis, hoeven bestelbusjes minder rond te rijden en stoten daardoor minder CO2 uit.