Hee jij daar! Ja jij! Ben jij je als medewerker van een omroep eigenlijk wel bewust hoe duurzaam je eigen werkomgeving is? Weet jij bijvoorbeeld of het pand energiezuinig is? En of het uit duurzame materialen bestaat?

‘Boeien, wat maakt dat nou uit?’ Nou, waarschijnlijk doet de omroep meer dan je denkt. Kleine dingen die al een wereld van verschil maken, maar die je niet meteen opvallen. Als je je hier bewust van bent, ga je anders naar je werkgever kijken en misschien stiekem zelfs een beetje meedenken en beter je best doen voor het milieu.

Matthijs de Bruijn, communicatieadviseur bij de KRO-NCRV liep na aanleiding van een vergadering met verschillende programmamakers over de duurzaamheid binnen het bedrijf tegen dezelfde prangende vraag aan. Wat gebeurt er eigenlijk al allemaal hier?

Matthijs: ‘Tijdens onze meeting met de ‘groene commissie’ hoe de KRO-NCRV wat duurzamer te krijgen, kwamen we al snel uit op het feit dat facility de eerste grote stappen zou kunnen zetten.’

‘Toen ik eenmaal navraag ging doen bij het facilitair management en onze bevindingen wilde voorleggen kwam ik erachter dat de omroep al erg goed op weg is wat groener te worden. Zo hebben wij bijvoorbeeld het energielabel A en wordt heel het pand door middel van windenergie draaiende gehouden. Dat zijn toffe nieuwtjes, waar ik niets van wist!’

Naast het duurzame energielabel, is de verbouwing van een vleugel die reeds is uitgevoerd met natuurlijke materialen zoals bamboe en tropisch hardhout gedaan. Ook doet de de KRO-NCRV aan afvalscheiding en zijn de lampen in de studio vervangen door ledverlichting. ‘Mocht er nu ergens in het gebouw iets stuk gaan. Een lampje bijvoorbeeld, dan wordt deze vervangen door een led- of een spaarlamp. Vanaf nu proberen we alleen nog producten en materialen te gebruiken die niet al te slecht zijn voor het milieu.’ aldus Matthijs.

‘Het pand is zo wat 24 uur geopend. En al die tijd bleven de lichten aan staan. Dat is erg zonde en daarom gaat nu een deel van de verlichting na 10 uur s ‘avonds uit. Een andere mooie ontwikkeling is de Meatless Monday, die we in de kantine hebben ingelast. Aan het begin van de week wordt er geen vlees verkocht. Dit hebben we nu sinds juni en daar wordt door mijn collega’s heel positief op gereageerd. Dus die houden we er in! Tot slot rijdt de directie in elektrische-hybride auto’s en zijn we van 4 naar 10 laadpalen gegaan. ’

De KRO-NCRV is lekker op weg de omroep zo duurzaam mogelijk te krijgen. Maar hoe zit het dan met de programma’s die er gemaakt worden? Worden die een beetje groen geproduceerd?

‘Dat kan nog wel een stukkie beter. We werken dus graag mee aan het Albert-project. Het lijkt ons heel handig een overzicht te hebben van verbeterpunten en wat we kunnen veranderen tijdens het produceer-proces van onze programma’s. Maar vooralsnog heeft nog geen één programma de tool gebruikt. Vanaf het nieuwe jaar gaan we hier mee beginnen.
Binnen het bedrijf zijn de ontwikkelingen in volle gang, deze hopen we ook door te voeren betreft het duurzaam produceren van televisie- en radioprogramma’s.’

Het eerste goede voornemen voor 2018 staat alvast op het ‘to do- lijstje’ van de KRO-NCRV. Maar dat zij ‘grote’ groene stappen aan het maken zijn staat vast.