Al sinds de eerste editie van DGTL in 2013 houdt het Amsterdamse festival rekening met het milieu. “Duurzaamheid is een kernonderdeel van ons festival. Zo treft DGTL vanaf het begin verschillende groene maatregelen”, vertelt Meyberg. “Tevens spelen wij in op de veranderende maatschappij en houden uiteraard goed in de gaten wat er om ons heen gebeurd. We hebben oog voor nieuwe trends en proberen alsmaar te innoveren. Elk jaar komen er daarom weer nieuwe groene maatregelen bij.”

Groene maatregelen

Maar wat houden die groene maatregelen dan precies in? Meyberg legt uit: “Ten eerste hebben we een groen stroomplan, wat betekent dat ons festival volledig op groene stroom draait. Daarnaast werken wij met een statiegeldsysteem op hard cup bekers, waardoor wegwerp bekertjes niet meer gebruikt hoeven te worden.” Milan vindt het heerlijk dat het publiek hier geen last van heeft. “Werkelijk alles is schoon op het festivalterrein: er ligt geen zwerfafval op de grond. Ik merk dat de bezoekers hier intens van kunnen genieten, omdat zij op deze manier ook een steentje bijdragen aan het milieu.” Naast groene stroom en hardcups is het festival volledig vegetarisch. “Omdat de vleesproductie gigantisch veel negatieve milieueffecten kent, besloten wij een jaar geleden een vegetarisch festival te worden. Dit was wel even spannend, aangezien de meeste mensen gewend zijn om op een festival hamburgers naar binnen te werken. Niet iedereen reageerde even enthousiast op het nieuws, maar door veel toelichting te geven draaiden de meesten wel bij”, aldus Meyberg.

Material Flow Analyse

Die toelichting en transparantie van het proces vindt Milan erg belangrijk. “Ik ben van mening dat mensen in een oogopslag moeten kunnen zien waar we mee bezig zijn en wat voor invloed onze regelgeving heeft op het milieu.” Daarom maakte DGTL een complete schets van de gehele situatie: de zogenoemde ‘de Material Flow Analyse’. “Door middel van deze analyse hebben wij een inzicht kunnen geven over de materiaalstromen die zijn verbonden aan het festival, waar deze materialen vandaan komen en hoe ze worden verwerkt. Elk stukje plastic, papier, karton en elke liter urine en water hebben we in kaart gebracht”, aldus Milan. “De Material Flow Analyse laat ook zien dat we geloven in een circulaire economie. Wij zien afval bijvoorbeeld niet als afval, maar als grondstoffen. Onze ‘afvalpunten’ worden daarom ook vervangen door ‘grondstofpunten’. Uit deze grondstoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt en hierdoor wordt de cirkel gesloten. Hergebruik is de oplossing.”

Tips voor de omroepen

Hoe kunnen omroepen een steentje bijdragen aan duurzaamheid? Milan Meyberg geeft een aantal tips.

“Begin met vegetarisch eten. Dat is echt het makkelijkst wat je als omroep kunt doen. Leg echter wel goed uit waarom de vleesindustrie zo’n grote impact heeft op het klimaat. Door uitleg ontstaat meer begrip”.

“Energie is ook een grote boosdoener. Probeer indien mogelijk meer te produceren op groene stroom. Denk aan het investeren in zonnepanelen en het neerzetten van een groene aggregaat.”

“Sommige vormen van transport kunnen ook grote gevolgen hebben op het milieu. Probeer daarom met minder auto’s te rijden en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Tevens zouden omroepen elektrische auto’s kunnen lenen of kopen.”

“Start een kennispool. Deel je informatie en kennis met verschillende omroepen en denk na over innovaties. Informatie delen is key. Hierdoor verlaag je het risico op falen. Geen samenwerking houdt innoveren op het gebied van duurzaamheid tegen.